14 Mayıs 2015 Perşembe

ONUR SAVAŞI FİLMİ

                        4)ONUR SAVAŞI

    ‘Av kim? Avcı kim?’ diye sorulduğunda ben, avın toplumu oluşturan birey ya da bireyler; avcının ise toplumsal normlar olduğunu düşünmüştüm. Toplumda yazılı olmayan belli kurallar vardır. Bunlara ahlak, gelenek ya da töre her ne deniyorsa, toplumsal düzeni bunlar sağlar bir nevi. Bunlardan birisini çiğner ya da karşı gelirseniz , suçlu duruma düşersiniz toplum nezdinde. Bazı durumlarda da, iftira veya yanlış anlamalar sonucu  suçlu duruma düşebilirsiniz. Bu filmde de böyle bir durum söz konusu.
    Bir kreş öğretmeninin, öğrencileri ile ilgilenirken bazı noktaları gözardı etmesi, başına büyük sorunlar açıyor. Tabi burda, toplumun önyargılı tavrı da büyük bir problem. Hele de öğretmeni tanıyan, onun yaşantısına şahitlik yapmış, onunla dost olan insanların, onu hiç tanımamış gibi, ona karşı zorbaca bir tavra girmeleri ayrı üzüyor insanı. Fakat bu bir film değil bir gerçek olsaydı da durum aynen böyle olurdu kanaatimce. Çünkü insanlar için birini suçlamak hep daha kolay olmuştur. Oysa dinleyip anlamaya çalışmak, problemi çözmek açısından daha yararlı olurdu. Öğretmenin bu yanlış anlaşılma neticesinde, dışlanması ve yalnızlaştırılması onun üzerinde büyük bir psikolojik baskı oluşmasına sebep olur. Kasabadaki marketten kovulması, gitmeyince dayak yemesi; oğlunun da, sanki aynı suçu işlemişcesine aynı muameleyi görmesi, köpeğinin öldürülmesi, bize toplumun yaptırım uygularken ne kadar acımasız olabileceğini gösterir. Sonundan küçük kız çocuğunun gerçeği anlatması ile olaylar normale dönse de, bir yıl sonraki av partisinde, öğretmene kim olduğunu göremediği biri tarafından ateş açılması, olayı av-avcı meselesine getirir. Avlayan da insandır, avlanan da. Toplumsal normları koyan da insandır, maruz kalan da!
    Film, aslında günlük hayatın içerisinde, her an başımıza gelmesi mümkün olabilecek bir konuyu işlemiş. Avcı olan insanlar olarak, bazen av da olabileceğimiz gerçeğini bilerek daha dikkatli olmalıyız.

FİLMDEN ÇIKARDIĞIM DERS: İnsan sosyal bir varlıktır. Toplum içinde yaşarken hal ve hareketlerine dikkat etmelidir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder