14 Mayıs 2015 Perşembe

TEHLİKELİ OYUN FİLMİ

                     1)TEHLİKELİ OYUN

    Belki bir Alman yapımı olduğu için otokrasiyi işlemiş olması daha dikkat çekiciydi. Bildiğim kadarıyla Amerika’da yapılan sosyal bir deneyden etkilenip yapılmış bir film. İnsanların bir lider etrafında toplanmaları ve bir topluluğa ait olmanın verdiği cesaretle, zararlı işler de yapabileceğini gösterdi bize. Bu filmde lider rolünde olan kişi dayatmacı olmaktan çok teşvik edici, yol gösterici rolündeydi. Oysa otokraside liderin her söylediği kanun hükmündedir. Bu anlamda; filmde otokrat bir liderden çok, otokrat bir toplum gördüm ben. Bu da otokrasiye girer mi bilemiyorum.
    Film önce iyi başlayıp sonra kötü biten bir grup hareketini işledi. Çevrelerini umursamayan, çevrelerinin de kendilerini umursamadığı gençlerin, bir gruba dahil olmanın verdiği mutluluk ile birden ciddileşmeleri beni sevindirmiş olsa da, olayın farklı mecralara kayması ve neticede kötü bitmesi beni hayal kırıklığına uğratmıştı. Hareketin marjinale kayması  – hikayenin  gerçek bir deneyden alındığını düşünürsek- sorumluyu, hareketi başlatan kişi değil, hareketi oluşturan bireyler yapar. Tabi asıl sorumlu da bu bireyleri yetiştiren toplum olur. Öğrencilerde otokrasi dersini almadan önce bir ciddiyetsizlik, ukalalık ve hayata karşı kayıtsızlık görülürken, otokrasi dersini aldıktan sonra bir amaca, ortak bir duruşa ve mücadeleye eğilim görülür. Fakat bu, grubun şiddete evrilmesinin önüne geçemez. Daha önce yer yer görülen bireysel şiddet, bir grup hüviyetine bürünür. Belki de sebebi, gruptaki baskın kişilerin şiddete meyyal insanlar olmalarından kaynaklanıyordur. Grup hareketine karşı çıkan kişilerin sebepleri kişiseldir. Grubun gerektirdiği ilkelere uymayı kendileri için hoş bulmaz, karşı tavra girerler. Grubun üyelerinin yanlış eylemleri de bu kişilerin karşı duruşlarını haklı çıkarır. Grubun lideri gruba son vermek için yaptığı toplantıda, grubun her şeyi olduğunu düşünen bir kişi bir arkadaşını yaralar ve kendini öldürür. İyi başlayan hareket umulmadık bir sonla biter.
    Filmin genelinde bence bir önyargı vardı: insanların içinde anarşist bir eğilim vardır, bu eğilim tetiklenirse, insanlar anarşist olup çıkar. Ben bu fikre katılmıyorum.

FİLMDEN ÇIKARDIĞIM DERS: Belli bir amacı olsa bile, bir plan ve proje yapmadan yola çıkarsan, yanlış yerlere varabilir, büyük hayal kırıklıkları yaşayabilirsin.  

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder