14 Mayıs 2015 Perşembe

WHİPLASH FİLMİ

                             5)WHİPLASH

    Hırs hem de çok yoğun bir şekilde hırs, bu filmde işlenmiş. Ne kadar hırslı isen o kadar başarılı olursun anlayışıyla örülmüş filmin senaryosu. Birçok yerde filmin tanıtımı ile karşılaştım. Anladığım kadarıyla insanlar, başarılı olunsun da nasıl olduğu önemli değil anlayışına sahip. Umarım yanılıyorumdur.
     Filmin kahramanı olan genç, çok başarılı ve ünlü bir baterist olma hayaline sahip. Bunun için de sadece hedefine odaklanıp, geri kalan her şeyi ikinci plana atıyor hatta önemsemiyor. Sevgilisinden ayrılıyor, akrabalarıyla kavga ediyor. Günün çoğunu prova yaparak geçiriyor. Seçilmek istediği yarışma grubuna katılabilmek için,çalınan parçaların notalarını ezberden çalabiliyor, yolda arızalanıp duran otobüsünden inip araba kiralıyor. Araba kiralama merkezinde unuttuğu sopaları almak için gittiği yoldan dönerken kaza geçiriyor ama buna rağmen koşarak yarışma binasına varıyor. Kendi sağlığını umursamayacak kadar karartmış gözünü. Bir de grubun hocası var tabi; koroya şeflik yapan. Ağzı küfürlü, sürekli  bağırıp çağıran, hakaret eden birisi. Yani kişiliği berbat. Fakat o da çok hırslı. Bu hırsını, iyi bir müzisyen olmaktan çok –ki kendisi iyi bir müzisyen- iyi bir müzisyen yetiştirmek için kullanıyor. Bunu moral vererek değil moral bozarak yapmaya çalışıyor. Onlara cesaret vermektense cesaretlerini kırmayı yeğliyor. Onlara başarabilirsiniz demektense sürekli olmadı diyor. Ve kendince haklı. Çünkü böyle yaparak onları hırslandırmış oluyor. Sonunda bir öğrencisinin intihar etmesi ve kahramanımızın da gördüğü muameleden bıkıp, ölen öğrencinin ailesinin açtığı davada şahitlik yapması ile hoca görevinden uzaklaştırılır. Kahramanımız da normal hayatına döner. Fakat içindeki tutku bir türlü dinmez. Birgün hocasıyla bir barda karşılaşması ve ondan davet almasıyla, bateri çalmaya geri döner. Yarışmanın başlamasıyla hocasının kendisini kandırdığını farkeder. Önce sahneyi terkeder. Fakat sonra geri dönüp bildiği parçaları çalmaya başlar. Koruyu kendine uydurur. Koru dursa da o asla durmaz. Çalmaya devam eder. Sonunda hocasının yüzünde bir tebessüm belirir ve kafasını onaylarcasına sallar. Kahramanımız başarılı olmuştur artık. Film biter.
    İnsanların hayalleri için mücadele etmeleri doğaldır tabi, ama kendilerini yıpratırcasına bunu yapmaları doğru değildir bence. Çabalamak sürekli olsa da zarar vermemeli, yararlı olmalıdır. Zararlı olan çabalar amacından sapmış demektir; başarıya ulaştırsa da mutluluğa ulaştırmaz ve birçok şeyi de kaybettirir. Bence insan hırslı değil azimli olmalıdır. Doğru olan da budur.

FİLMDEN ÇIKARDIĞIM DERS: Amaç için her şey mübah değildir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder