14 Mayıs 2015 Perşembe

ZIKKIMIN KÖKÜ FİLMİ

                          3)ZIKKIMIN KÖKÜ

    Bu film bir başarı hikayesi aslında -ki gerçek bir yaşamdan uyarlanmış senaryosu- .  Birçok zorluk yaşamak, mücadele etmeyi sürdürmek ve hayallerine ulaşmak, kolay bir şey değil sonuçta. Ama kahramanımız bunu başarmış.
    Ünlü bir yönetmenin çocukluk ve ilk gençlik yıllarını ele alan film; kahramanı yönetmenliğe götüren sürecin, onun yaşantısı ile birlikte, ilgi ve yeteneklerini de kapsadığını anlatıyor. Film aynı zamanda eski Anadolu yaşantısının bir belgeseli niteliğinde. Mecburiyet buluşların kaynağıdır derler. Bu filmde de başta ailenin babası olmak üzere tüm bireyler, içinde  bulundukları imkansızlıkları, farklı çözümler üreterek, imkana dönüştürmenin gayreti içinde. Belki bu yüzden hepsi de hayatın zorluklarına karşı koymada birer mücadele abidesi.  Buna örnek olarak: gazoz sattığı sinema salonundan etkilenip, önce para kazanmak amacıyla bir sinema makinesi yapıyor. Daha sonra ise sinema bir tutkuya dönüşüyor. Aslında film, geçmişle şimdiki zaman arasında mekik dokuyor. Kahramanın sevdiceğinin, zengin ve kendisinden yaşça çok büyük birisi ile evlendirilmesi, kahramanı hayalen geçmiş günlere, o günlerdeki zorluklara ve sevdiceğini sevme sürecinin başlangıcına  götürüyor. Daha sonra da bu sürecin ilerleyişini izliyoruz. En son; okuma tutkusu galip gelen kahramanımız, sevdiğini kaybetse de okuluna devam edip, sonunda filmde gösterilmese de, bir yönetmen oluyor.
    Film, ülkemizin geçmişinde yaşanmış olan bir çok gerçeği yansıtmış. Mesela, kızların sevdikleri ile değil, varlıklı talipleri ile evlendirilmesi. Birbirini sevenlerin kavuşabilmek için çoğunlukla evden kaçmaları vs. Yine zengin ve fakir arasındaki uçurum fark. Bunlar bizim ülkemizin tarihini de oluşturan unsurlar olduğu için, bu film önemlidir.

FİLMDEN ÇIKARDIĞIM DERS: Zorluklar, çabalarımızın önünde engel değildir. Yeter ki biz çabalamaya devam edelim, yeni yollar açılacaktır önümüzde.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder